BN DeStem | Oosterhoutse chef-kok schotelt gasten ‘onzichtbaar’ gerecht voor

OOSTERHOUT – Je kunt op een aantal plekken in Nederland eten in het donker.

Eten zoals blinde mensen dat moeten doen: zonder te zien wat je eet, vertrouwen op je reuk en smaak. Voor mensen die ‘blind’ eten niet gewend zijn komt zo’n maaltijd met een extraatje: het gehannes met mes en vork. Chef-kok Pascal Ariëns van het Oosterhoutse restaurant By Pascal vond het idee voor verbetering vatbaar en kwam met een eigen variant. Zijn gasten krijgen sinds een tijdje een mooi opgemaakt zwart bord met daarop, op het eerste oog, enkel donkere en zwarte ingrediënten.

De bediening vertelt niet wat er op het bord ligt, tot gasten hun laatste hap hebben genomen. Ook de wijn bij het gerecht wordt geserveerd in een zwart glas en geschonken uit een geblindeerde fles. Mensen kunnen dus nauwelijks op hun ogen vertrouwen om de smaken thuis te brengen. “Ik ben wel een half jaar bezig geweest om het gerechtje te verfijnen en verkleuren”, vertelt Ariëns in zijn restaurant op de hoek van de Klappeijstraat en Mathildastraat. “Nu is het onderdeel geworden van ons vijf- of zesgangenmenu. Wij vinden dat eten een sensationele belevenis moet zijn, dat je je soms moet laten uitdagen. Die uitdaging biedt dit zwarte gerecht.”

Een deel van de opbrengst van het onbekende gerecht gaat naar een goed doel. Ariëns: “We hebben contact gezocht met de Samenwerkende Blindenfondsen en doneren een deel van de opbrengst van het gerecht aan Stichting Vakantiefonds Brabant.”

Date

augustus 23, 2016

Category

Kranten